sobota, 29 sierpnia 2015

burger wołowy / jajko sadzone / guacamole

   Mój kolejny pomysł z cyklu Paleo Surowego Szefa. Burger wołowy / jajko sadzone / guacamole. Burgera usmażyłem na krwisto, organiczne jajko delikatnie ściąłem z jednej strony na oleju i maśle. Guacamole to dip z pogniecionego awokado z posiekanym pomidorem, cebulą, świeżą kolendrą, oliwą z oliwek, przyprawiony solą, pieprzem, chili, sokiem z cytryny. Mniam... Oto mój pomysł na odżywcze śniadanie, lunch lub kolację w stylu Paleo. Film o tym jak zrobić najlepszego burgera, już wkrótce na platformie You Tube na moim kanale.

 

wtorek, 25 sierpnia 2015

Zdjęcie / składniki / komentarz

  Pomyślałem, a gdybym tak zmienił trochę formułę mojego bloga?
  Jak wiadomo lubię sobie pogotować, a gotuję zdrowo. Jako, że zajmuję się tym od wielu lat zawodowo, to w domu przychodzi mi to bardzo łatwo. Pomysły mam w głowie wtedy, kiedy ich potrzebuję, czyli kiedy chcę coś zjeść.
  Znam kilka osób, które chcą gotować ale brakuje im pomysłów na ciekawe potrawy. Może zainteresują kogoś moje dzieła. Będę zatem odtąd zamieszczał zdjęcia moich posiłków, a do tego składniki oraz komentarz rezultatu mojego gotowania. Zapraszam.
 Dziś był pstrąg. Oto składniki: olej roślinny, sól morska, pieprz, pstrąg, pół cebuli, 1 pomidor, oliwa z oliwek Extra Virgin, masło, pół cytryny.
 Tak więc pstrąga posoliłem w środku. Usmażyłem go na małej ilości oleju, z obu stron, na mojej ulubionej patelni ceramicznej. Pod koniec smażenia dodałem cabulę, którą krótko podsmażyłem. Po chwili dodałem posiekanego pomidora, podlałem to oliwą, podprawiłam masłem, posypałam pieprzem, pokropiłem sokiem z cytryny. Zabrakło mi w tym miejscu posiekanej natki pietruszki, która świetnie by tutaj pasowała.
 Rezultat mojej pracy, przełożyłem z patelni na talerz. Pstrąg smakował doskonale.
 Samodzielne gotowanie to świetna zabawa, przyjemna i zdrowa.