W trakcie swojej kariery znałem kilku szefów, którym klasyczna gastronomia nie wyszła na zdrowie. Były przypadki raka. Za dużo smażenia, za dużo wygotowanej, nieżywej żywności.
Wielu kucharzy, mięso czy warzywa traktuje dziś z szacunkiem i o wiele delikatniej jeśli chodzi o temperaturę, stosując nowe techniki i stawiając na głowie to czego ktoś ich wcześniej nauczył. Surowość wdziera się do najlepszych restauracji. Część kucharzy uważa że najważniejsza jest tradycja i że powinniśmy uczyć nowe pokolenia tego co nam kiedyś sprawiało przyjemność a dzisiaj już niestety szkodzi. Tylko nieliczni umieją przełamać pokusę kopiowania przeszłości i próbują stworzyć coś nowego, lżejszego i zdrowszego. Czy najlepszej jakości składniki, idealna, klasyczna technika i umiar w jedzeniu to gwarancja zdrowia? Czy klasyczna, francuska gastronomia to klucz do długiego życia? Czy wybór drogiej restauracji gwarantuje prawidłowe trawienie i dobre samopoczucie? Czy desery surowe mają szansę stać się wkrótce równie popularne jak czekoladowe croissanty czy przypieczona tarta z jabłkami? Co jeść aby być zdrowym i pięknym mimo upływu lat? Czy amerykanie nadal jedzą niezdrowo? Czy nowe, popularne diety pozostaną z nami na dłużej? Oto tematy na najbliższe dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz