czwartek, 9 czerwca 2016

Strawberry Pierogies forever.

    Tak się jakoś składa, że pojawiam się tutaj przy okazji ważnych dla Polski wydarzeń. Wtedy to szczególnie czuję potrzebę wygadania się.
    Tego lata czeka nas kilka ciekawych wydarzeń. Już za dwa dni rozpoczynają się we Francji, Mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Wszystkie drużyny, również nasza, są już w pełnej gotowości. Swoją drogą, ciekawe co jadają polscy piłkarze?
  Drugie ważne wydarzenie, to szczyt NATO, który odbędzie się już za miesiąc w Warszawie.
  Trzecie wydarzenie to Światowe Dni Młodzieży, na które młodzi ludzie z całego świata przyjadą tym razem do Polski. Rozpoczęcie 26 lipca.


  Z tej potrójnej okazji chciałem dzisiaj zachęcić Państwa, do przygotowania tradycyjnej potrawy polskiej. Zapraszam zatem na Pierogi. Potrawa dość prosta a jednak wymagająca nieco cierpliwości i czasu. Dziś zrobiłem Pierogi z truskawkami.
   Moje Pierogi wyszły mięciutkie jak mus z homara. Ja, jak to ja, znowu dodałem kilka elementów francuskich. Jako, że jestem od lat pod wpływem kuchni francuskiej, zawsze muszę wtrącić swoje dwa Centy. Zatem ciasto wyszło mi miękkie i cieniutkie a gotowe pierogi ukrasiłem Creme Fraiche, czyli rodzajem tłustej, lekko zakwaszonej śmietany. Przypomina mi się w tej chwli program telewizyjny słynnej angielskiej pary smakoszy, Hairy Bikers. Pewnego razu odwiedzili oni Polskę i na gdańskiej ulicy przygotowali swoją wersję pierogów z kapustą, oraz sernik z truskawkami i wódką.
  Drodzy Państwo, z tego powodu, że Polska będzie niebawem w centrum światowej uwagi, zróbcie sobie Pierogi z truskawkami. Dzieci się ucieszą, a tradycji stanie się zadość.














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz