Saturday, 18 January 2014

Surowe Banoffee Pie

    Cześć, cześć, cześć. Jak się macie? Mam nadzieję, że dobrze i zdrowo.
Dla moich fanów oraz tych, którzy są tutaj pierwszy raz, mam dzisiaj coś specjalnego.
Oto przepis na pyszne i super zdrowe Banoffee Pie czyli ciasto toffee z bananami, tym razem w wersji Raw. Dzisiaj polecam same naturalne składniki, nie użyłem niczego przetworzonego, żadnych syropów, cukru czy innych tego typu wynalazków, niepotrzebnych i szkodliwych tworów naszej szalonej cywilizacji.

    Oto potrzebne składniki. Z tej ilości wyjdzie ok 12 małych porcji:
200g orzechów włoskich
200g wiórków kokosowych
300g rodzynek (koniecznie Bio, niesiarkowane)
6 dużych bananów
1,5 łyżki karobu
170g nerkowców
1 mała cytryna
2-3 łyżki miodu(mój ulubiony to gryczany)
ok. pół szklanki wody
szczypta soli himalajskiej lub dowolnej innej

Orzechy włoskie oraz nerkowce należy dzień wcześniej namoczyć w wodzie mineralanej lub filtrowanej. Rano wodę odlej a orzechy dobrze osusz, przy pomocy ręcznika papierowego lub zwykłego. Jeśli chcesz  aby spód ciasta był bardziej kruchy to możesz orzechy wysuszyć- ok 2 godziny w dehydratorze lub piekarniku z nawiewem powietrza. Tamperatura jaką polecam to 45'C. Dzięki tak niskiej temperaturze nie zginą witaminy i enzymy.
    Wiórki kokosowe należy zmielić na drobny proszek. Używam do tego ręcznego blendera. Wiórki umieszczam w litrowym słoiku i miksuję obracając blenderem i słoikiem do góry i na boki.
     Orzechy włoskie, wiórki i 150g rodzynek zmiksuj w mikserze kuchennym z ostrzem w kształcie litery S, krótko, tak aby powstała niezbyt zbita masa. Na samym początku dodaj szczyptę soli.
   Resztę rodzynek zmiksuj z 1 łyżką karobu oraz kilkoma łyżkami wody- oto nasz surowy sos toffee.
   Banany pokrój w średniej grubości plasterki.
   Wyciśnij sok z cytryny.
   Odsączone nerkowce zmiksuj z sokiem z cytryny, miodem i wodą. Staraj się dodać tyle wody aby uzyskać kremową, puszystą konstystencję.

   Masę orzechową wyłóż na dno dowolnej foremki. Uformuj spód ciasta.
   Rozsmaruj na tym sos toffee. Nastepnie rozłóż plasterki bananów. Całość zakryj kremem z nerkowców. Na górę posyp nieco karobu, warto użyć małego sitka. Surowe Banoffee Pie gotowe.
Przed porcjowaniem umieść ciasto na godzinę w zamrażarce.
   
          Enjoy!





















14 comments:

  1. Ale cudo *_*
    zawsze się zastanawiam ile takie surowe ciasto można trzymać?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do 3 dni. Najlepsze jest na 2 dzień.

      Delete
  2. Marzy mi się takie ciasto:) Muszę spróbować!

    ReplyDelete
  3. Mój karob.... gdzieś tam na półce,czekał na ta chwile:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lubię zapach karobu o poranku. :-) Z jakiego filmu to cytat?

      Delete
  4. Świetny blog, mądre teksty, apetyczne przepisy, zostałam fanką Szefa, proszę o więcej!

    ReplyDelete
  5. Świetny blog, mądre teksty, smakowite przepisy, jestem fanką Szefa!

    ReplyDelete
  6. U mnie na tą chwilę czekały moje kokosy :) Dziękuję za podany przepis i pozdrawiam!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Osobiście kupuję kokosy w marketach lub w Poznaniu w sklepie z żywnością eko. Nie są to niestety całkowicie świeże kokosy, czyli takie w zielonej dużej łupinie, ale wyjęte z niej brązowe. Świeżych szukam cały czas w sklepach w pobliżu mojego miejsca zamieszkania i mam nadzieję, że w końcu je znajdę :) Jednak i tak o tej porze nie jest najgorzej nawet z tymi brązowymi, ponieważ mniej więcej od stycznia do maja są one dobrej jakości i dają możliwość cieszenia się smaczną wodą kokosową i miąższem :)

      Delete
  7. Czesc Olgierd jak milo Cie bylo znalezc w sieci :))) Jak moglabym sie z Toba skontaktowac? Kasia Baran z Nottingham tzn teraz z Krakowa :))

    ReplyDelete
  8. Prasze odezwij sie to moj mail katarzyna_baran@yahoo.co.uk

    ReplyDelete