piątek, 28 września 2012

Surowa szarlotka.

Szarlotka to świetny pomysł na  weekendowy smakołyk. Właśnie dzisiaj naszła mnie ochota na to proste słodkie danie w wersji raw vegan. Spód wykonałem z namoczonych w wodzie przez noc kilku filiżanek orzechów włoskich oraz suszonych daktyli.  Orzechy i daktyle zmiksowałem w robocie kuchennym z ostrzem w kształcie litery S. Otrzymaną masę wyłożyłem na spód klasycznej foremki do pieczenia ciast.
5 dużych jabłek obrałem, 2 z nich pokroiłem w małą kostkę a 3 starłem na tarce o grubych oczkach.
W mikserze kielichowym zmiksowałem kilka śliwek z kilkoma suszonymi daktylami.
Wymieszałem ze sobą jabłka i puree śliwkowe, dodając szczyptę cynamonu. Otrzymaną masę wyłożyłem do foremki. Moją szarlotkę zostawiłem w temperaturze pokojowej aby się przegryzła. Wyszła bardzo smaczna, ale zdecydowanie następnym razem dodam trochę wanilii.

5 komentarzy:

  1. WOW! aż ślinka cieknie! koniecznie muszę taką zrobić:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiekna, zreszta jak wszystkie tutaj przepisy.
    Tez zrobie na weekend.

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojejku, wygląda przepysznie! Jak tylko znajdę trochę czasu i jakieś dobre, ekologiczne jabłka, to zaraz ją zrobię! ^ ^

    OdpowiedzUsuń