wtorek, 13 września 2011

Surowa Pizza.

Witam ponownie.
Oto cos co udalo mi sie dzisiaj stworzyc i co  przeszlo moje oczekiwania. Smakuje wysmienicie.
Panie i Panowie. Surowa pizza!


W blenderze zmiksuj pol szklanki platkow owsianych. Nastepnie dodaj do nich nieco oliwy z oliwek, szczypte soli oraz troche wody. W rekach uformuj okragly placek,  mozna go lekko podsuszyc z obu stron na cieplej lecz nie goracej  patelni. Pamietajmy ze to surowa kuchnia.
Nastepnie placek kladziemy na talerzu, smarujemy go surowym sosem pomidorowym otrzymanym przez zmiksowanie jednego pomidora z jednym zabkiem czasnku, odrobina oliwy z oliwek, szczypta soli i szczypta pieprzu. Na sos ukladamy plastry pomidora, listki swiezej bazylii, plasterki czerwonej lub bialej cabuli. Nasza pizze mozemy przygotowac z tego co w danej chwili mamy pod reka i na co mamy ochote. To moga byc oliwki, ananasy, orzechy, itp. Nasza surowa pizze mozemy posypac suszonym oregano i ewentualnie polac jeszcze oliwa z oliwek. Surowa pizza Surowego Szefa gotowa.
 


                                                                                                      Buon Apetitto.

6 komentarzy:

  1. genialny pomysł na ciasto, do tej pory widziałam tylko przepisy na spody z orzechów, ten mi odpowiada znacznie bardziej. Wykorzystam go też i na słodko - wymieszam płatki z daktylami, lub miodem. Już się nie mogę doczekać!!!
    Pozdrawiam i dziękuję za inspirację
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  2. Każde płatki owsiane dostępne w sklepie nie są surowe.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli można wziąć całe ziarna, namoczyć, osuszyć i zblenderować. Ciekawy przepis i w ogóle cały blog, ale weganką jestem dopiero pół roku, a mięsa nie jem od roku, więc nie skuszę się jeszcze na witarianizm :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Magdika, nie trzeba od razu przechodzic na witarianizm zeby sprobowac wspanialych przepisow witarianskich :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis :) Na pewno wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń