środa, 11 stycznia 2012

Bezglutenowy domowy płaski chlebek z gryki i brązowego ryżu.




-2/3 mąki pełnoziarnistej gryczanej
-1/3 mąki z brązowego ryżu (najlepiej zrobić ją samemu)
-nieco zmielonego siemienia lnianego
-sól
-woda
-trochę oleju
-Można dodać szczyptę suszonego rozmarynu.

Wymieszaj wszystko razem. Otrzymaną masę odstaw na 10 min. a następnie wylej ją na ciepłą,  patelnie teflonową, na której możesz najpierw położyć papier do pieczenia. Przykryj to pokrywką. Zmniejsz temperaturę na minimum. Po ok. 8 minutach przy pomocy łopatki przewróć chlebek  na drugą stronę. Z papierem dasz sobie radę :-) Przykryj pokrywką. Kontynuuj podsuszanie( ok. 5min) . Chlebek świetnie smakuje z sałatką, można  też z niego robić kanapki, nie zawiera glutenu.

3 komentarze:

  1. Dzięki za ten przepis Szefie! Alternatywa, na którą czekałam. Wypróbuję kiedy trochę się przegłodzę, czyli za co najmniej 9 dni ;)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sprawdziłem, że dodanie mąki z cieciorki poprawia smak i konsystencje chlebka. Można tez zrobić tak, że ryż, kasze i cieciorke namaczamy na noc, rano odlewamy wodę, następnie miksujemy to dodając nieco wody i pozostałe składniki.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspanialy przepis!
    Niewatpliwie przyspieszy moje przejscie na surowe xD

    OdpowiedzUsuń