Monday, 19 May 2014

Paleo wędrówka




     Korzystając z pięknej pogody i wolnej niedzieli wybrałem się już drugi raz na wędrówkę na drugą stronę Wisły. Zabrałem ze sobą prowiant w stylu Paleo w postaci awokado, zielonej herbaty oraz ciasta, które upiekłem dziś rano. Było to ciasto z kaszy jaglanej z mango, bez cukru. Owoce wprawdzie nie lokalne ale za to w plenerze smakowały wyśmienicie.
   Rozpoczynając posiłek uświadomiłem sobie, że nie mam ani stołu, ani talerzy, ani krzesła. Jedzenie położone na ziemii wydało mi się wyjątkowo atrakcyjne wizualnie. Tylko plastikowa folia nie pasowała do całości. Oto natura sama stworzyła dla nas wystrój w tej zielonej restauracji.
    Po drodze mijałem rowerzystów, spacerowiczów i biegaczy.  Ludzie raczej mało otwarci, dość cieżko o uśmiech czy wymianę zdań. Bardziej towarzyscy od młodego pokolenia są ludzie starsi.
   Tak więc most Gdański pokonałem pieszo a przerwę na posiłek miałem już po tamtej stronie Wisły. Bujna roślinność jest schronieniem dla żadkich gatunków ptaków, które buszowały w zaroślach niczym pijane ze szczęścia.  Nie miałem pojęcia o tym, że ptaki żyjące w Polsce mogą wydawać tak egzotycznie brzmiące dźwięki. Cieszyłem się słońcem i pieknym otoczeniem, zrobiłem kilka zdjęć i postanowiłem częściej wybierać się na wędrówki piesze oraz rejestrować je w postaci zdjęć i filmów. Chciałbym aby mój kanał Video na You Tube stał się kanałem kulinarno-podróżniczym. Jest to jeden z moich pomysłów. Potrzebna mi będzie zatem lepsza kamera. IPhone jest ok ale zdjęcia wychodzą trochę mało ostre.
             

  A na kolację była wołowina z warzywami w stylu Paleo. Tym razem nie na surowo ale też lekkostrawna i zdrowa. Zmielona wołowina nie musi się długo gotować, wystarczy ją lekko skarmelizować na smalcu lub oleju razem z cebulą, następnie dodać paprykę, chwilę to podgrzewać, potem dodać pokrojone pomidory, wbić jajka, lekko je ściąć, dodąć szczypiorek i przyprawy.
Gotowe.
Składniki:
200g mielonej wołowiny, 1 cebula, 1 papryka, 2-3 pomidory, 2 jajka, szczypiorek, sól, pieprz, papryka ostra.


1 comment:

  1. Byloby nam milo, gdybys zechcial go wpisac na Ptitchef.com, zeby mozna go bylo zaindeksowac.

    Ptitchef jest katalogiem, który pozycjonuje najlepsze kucharskie strony internetowe w sieci. Setki blogów juz sa na nim juz zapisane i korzystaja ze strony Ptitchef, zeby przedstawic swoje wlasne strony internetowe.

    Zeby zapisac sie na Ptitchef, wejdz na
    http://www.petitchef.pl/index.php?obj=myaccount_site&action=form

    lub na http://www.petitchef.pl i kliknij na « Dodaj swój blog-strone » w górnym pasku.

    Pozdrawiam

    Camelia
    Petitchef.pl

    ReplyDelete