czwartek, 31 grudnia 2015

Kulinarnego Nowego Roku

   Święta, święta i po świętach. Oto mamy ostatni dzień roku 2015.
Gdybym miał porównać święta angielskie i polskie pod względem kulinarnym to wiadomo, że wybrałbym polskie. Mamy swoje szlagiery i oni mają swoje. Każdy posiłek można zrobić lepiej lub gorzej. Wszystko zależy od kunsztu kucharza.
  Czas komunizmu spowodował, że byliśmy mało kreatywni w kuchni. A przecież potrawy tradycyjne też można zrobić nowocześnie i z fantazją. Te wszystkie szczegóły, dobór produktów, ziół, temperatury, itd. mają wpływ na efekt końcowy. Marzy mi się renesans kuchni polskiej, który cały czas nie nadszedł. Abyśmy przestali bać się eksperymentów, łączenia smaków i technik. Kilka osób w Polsce robi dobrą kuchnię polską, ale to wszystko jest za mało. Potrzeba nam więcej narodowej dumy, także w tej dziedzinie. Nie mamy ani tanich jadłodajni (świetne słowo ) z dobrym, prostym jedzeniem ani wykwintnych restauracji. Jak na razie nasza gastronomia sprowadza się do pojęcia - pustynia.
   Wiadomo, że sporo dzieje się w stolicy, jest też w Polsce kilka innych ciekawych kulinarnie miejsc. Mamy wiele rzeczy, które są najlepsze i nigdzie indziej jak w Polsce nie można ich dostać. A jednak to wszystko jest za mało, żeby można było powiedzieć, że w Polsce dobrze gotują. Chodzi mi tu o całokształt a nie o pojedyncze elementy. Za mało jemy ryb, za mało wołowiny, za mało owoców, dobrych serów, za mało warzyw. Gotowanie jest przecież takie przyjemne. To świetna zabawa. Potrzeba tylko więcej planowania i odwagi.
   Przeciętny Kowalski cały czas wie bardzo mało o kuchni, nie mówiąc już o jego własnych umiejętnościach. Sprowadza swoje menu do kilku elementów typu: jajecznica, kanapka, zupa pomidorowa, kotlet, pizza, pączek. Mamy wiele ciekawych smaków ale jakość naszych sklepowych produktów często jest zła. Za dużo w diecie Polaków alkoholu a za mało prawdziwie dobrej jakości mięsa czy owoców.
  Obyśmy w nowym roku otworzyli się na kreatywność w kuchni. Oby już  nikt nie powiedział nam, że kuchnia polska jest nudna i bez smaku a jedyne produkty jakie wykorzystujemy to kapusta i ziemniaki.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz