czwartek, 8 sierpnia 2013

Tarta egzotyczna

Jako, że mam dzisiaj chwilę wolnego czasu :-), postanowiłem napisać dla moich rodaków przepis na prosty ale smaczny i zdrowy deser. Jest to ciasto bezglutenowe, zrobione bez cukru i bez obróbki termicznej, zatem pełne witamin. Naturalna słodycz pochodzi z owoców, zawarte tłuszcze z orzechów włoskich i kokosa są dla nas bardzo przydatne, oczywiście o ile nie są spożywane w zbyt dużych ilościach.
Oto tarta, którą nazwałem egzotyczną, a to dlatego, że zawiera banany, daktyle, wiórki kokosowe, czyli produkty absolutnie w Polsce nielokalne.


Składniki:
400g orzechów włoskich
1 kokos- potrzeba 300g miąższu lub tyle samo wiórków kokosowych
400 g daktyli suszonych(najlepiej organiczne, bez konserwantów)
6 dużych bananów
1 laska wanilii
szczypta soli morskiej

Spód: 
Daktyle pokrój nożem na kawałki.
Kokosa rozbij, miąższ zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
W blenderze kuchennym z ostrzem w kształcie litery S, zmiksuj orzechy(nie za długo). Dodaj wiórki kokosowe(odłóż trochę do posypania ciasta ), 150 g pokrojonych daktyli, oraz szczyptę soli. Całość krótko zmiksuj. Jeśli chcesz aby twój spód był zbity, to miksuj dłużej, a jeśli chcesz aby był kruchy, imitujący kruche ciasto, to nie miksuj zbyt długo.
Puree:
Pozostałe daktyle zmiksuj dobrym blenderem ręcznym, dodając jednego banana i miąższ z laski wanilii.
Nadzienie bananowe:
Banany pokrój na grube kawałki.

Na spód metalowej  foremki do tarty, wyłóż masę orzechową. Palcami  uformuj spód tarty.
Wykładaj kawałki bananów, jeden przy drugim, tak aby nie było między nimi przerw.
Przy pomocy szpatułki kuchennej, na bananach rozsmaruj puree daktylowe.
Całość posyp wiórkami kokosowymi i wstaw do zamrażarki na 2 godziny.
Kiedy ciasto stężeje, pokrój je na 10-12 kawałków.



Smacznego!





5 komentarzy:

  1. Ale to musi być słodkie .... :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można daktyle zastąpić suszonymi śliwkami,lub dać ich mniej. Myślę jednak, że deser powinien być słodki ale mały. Przynajmniej w jednym zgadzam się z francuskimi cukiernikami :-)

      Usuń
  2. Niesamowite - tym słowem można w najkrótszy sposób opisać przepis. Jest to mój pierwszy surowy deser - spodziewałem się wszystkiego, ale na pewno nie tego, że rezultat będzie tak pyszny. Przyznam nawet, że ogromna ilość zawartego w cieście tłuszczu jest bez zastanowienia warta grzechu ;).

    Będę musiał spróbować innych przepisów Surowego Szefa. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dlaczego tłuszcz miałby być grzechem? Przecież jego zawartość w deserze jest czymś pozytywnym. W ogóle lepiej żeby jego było więcej, a mniej węglowodanów.

      Usuń
  3. Bardzo pomysłowe, dobre i łatwe :) A do tego jeszcze zdrowe! Ja wziełam płatki orkiszowe, pomidorki oraz rukiew wodną a resztę z przepisu ;) Pycha polecam,polecam,polecam i pozdrawiam Szefa!

    OdpowiedzUsuń