Czasami zdarza się tak, że zostaje nam z obiadu trochę kaszy. Można ją zawsze schować do lodówki i zjeść na następny dzień. Oto właśnie dzisiaj znalazłem w mojej lodówce trochę nieprażonej kaszy gryczanej z wczorajszej kolacji. Na prędce zrobiłem leczo z papryki i pomidorów, które udusiłem razem z cebulą, czosnkiem i sporą dawką chili. A do tego polecam dziś:
Pamiętaj, że gotującą wodę należy bezpośrednio przed wrzuceniem jaj, zakręcić łyżką lub łopatką.
Wirująca woda szybko i równomiernie zetnie białko jaj. Po ok. minucie jajka można podawać. Proponuję posypać je solą morską i polać oliwą lub masłem.
Oto rezultat dzisiejszego gotowania. Smaczna i zdrowa jesienna potrawa. Bo jesień już za 5 dni.
Jajka poszetowane czyli
małoinwazyjna technika na przygotowanie jajek.
Jak je zrobić? To bardzo proste. Jajka wybijamy na gotującą wodę, do której wcześniej należy dodać szczyptę soli i 2 łyżki octu jabłkowego.Pamiętaj, że gotującą wodę należy bezpośrednio przed wrzuceniem jaj, zakręcić łyżką lub łopatką.
Wirująca woda szybko i równomiernie zetnie białko jaj. Po ok. minucie jajka można podawać. Proponuję posypać je solą morską i polać oliwą lub masłem.
Oto rezultat dzisiejszego gotowania. Smaczna i zdrowa jesienna potrawa. Bo jesień już za 5 dni.
Dlaczego dodajesz ocet jablkowy do gotujacych sie jaj .czy to zdrowe I wogule jaki ma wplyw I co na celu dodanie tego octu ??
OdpowiedzUsuńChodzi mi o to, że jeżeli chcemy opierać swoją dietę na produktach zwierzęcych i spożywać ich całkiem sporo, w sensie czerpać z nich budulec, energię, itd., to należy je jeść w postaci jak najmniej zmienionej. Wiadomo, że im bardziej naturalna, nieprzetworzona forma białka i tłuszczu, tym bardziej wartościowa i łatwostrawna. Dlatego takie techniki jak poszetowanie czy Sous Vide są doskonałe dla osób poszukujących zdrowia i dobrego samopoczucia. Nie wystarczy smacznie gotować mięso czy jaja, dobrze przyprawiać, dodawać zioła, dobrze komponować z warzywami i owocami... Warto ćwiczyć techniki traktujące mięso podwyższoną temperaturą bardzo delikatnie. Wiadomo, że gdyby ktoś odżywiał się regularnie wygotowanym gulaszem i kiełbasą ze sklepu raczej jego mięsna dieta nie będzie zdrowa i kto wie, czy nie lepiej byłoby mu przejść na mądry wegetarianizm. Ale jeśli ktoś wie jak przyrządzać mięso, żeby było wartościowe i lekkostrawne, to będzie na dobrej drodze do zdrowia, chociaż to tylko jeden z aspektów zdrowej diety.
UsuńOcet zetnie szybko białko, tak że jajko zachowa ładna formę a żółtko pozostanie w środku płynne.
OdpowiedzUsuń