czwartek, 17 września 2015

Jajka na miękko

    Bardzo chce mi się pisać. Zatem jadę autobusem i piszę. Może kogoś to zainteresuje, zważywszy, że ostatnio pojawiło się tu sporo nowych osób.
  Jamie Oliver pisał ostatnio o jajkach, jakie to one zdrowe, to i ja napiszę. Najbardziej lubię je w formie Na miękko lub Sadzone. Ważne aby nie przesadzić z temperaturą.

                                                            Jajka "Na miękko":
  Umieszczam jajka w garnku z zimną wodą. Doprowadzam wodę do wrzenia i od razu garnek ściągam z palnika. Jajka zostawiam w gorącej wodzie na MAX 3 minuty. Wodę odlewam i zamieniam ją na zimną. Po 2 minutach jajka są gotowe.  Obieram je ze skorupek, kroję na połówki. Tak przygotowane jajka mają żółtka wciąż płynne. Polewam je oliwą z oliwek lub olejem lnianym, posypuję solą morską. Szczypiorek wskazany.
  Już chodzi mi po głowie eBook: Odżywcze potrawy z jajek, wg. Surowego Szefa.
Jajka polecam oczywiście wiejskie, tzw. Organic :-)
           Na zdrowie, Rodacy!

2 komentarze:

  1. Olo czekam na e-booka z niecierpliwością uwielbiam jaja w każdej postaci (ptasie!) :)

    OdpowiedzUsuń